Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Okluze a stenóza krkavice (karotidy)

Manželovi zjistili na ultrazvuku 80% neprůchodnost pravé krkavice, potom na CT 65%. V Brně mu lékařka řekla, že na operaci to ještě není a má přijet za půl roku na kontrolu (na ultrazvuk a potom do poradny). Manželovi je 56 let. Chtěla jsem se zeptat, jestli tyto hodnoty opravdu nejsou na operaci a jestli tyto "pláty" v krkavici mohou sami zmizet, např. úpravou stravy nebo nikoliv. Děkuji za odpověď.

Odpovědi na otázku

Jelikož je to invazivní výkon, je vždy snaha se nejdříve pokusit ovlinit stav jinými způsoby. Nejzávažnějším rizikem operace je cévní mozková příhoda - mnohem víc je však pacient ohrožen, pokud se v indikovaných případech operace neprovede. Jinak se jedná obecně o infekční komplikace, kolísání krevního tlaku, komplikace v ráně.
Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli je větší riziko operace nebo to nechat jenom tak půl roku a jet na kontrolu. A jaká jsou vlastně rizika u operace? Děkuji.
Je to hraniční nález, kdy v případě, že pacient nemá obtíže, je snaha ovlivnit stav konzervativně - snížit cholesterol, nekouřit... - zásady prevence aterosklerozy. Tímto způsobem se plát může zmenšit.