Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Chronická obstruktivní plicní nemoc s akutní exacerbací, NS

prosím o podrobnější informace ohledně diagnozi č. j441 ? co mám dodržovat .

Odpovědi na otázku

Chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) charakterizuje snížený průtok vzduchu průduškami, které mají zmenšený průsvit - je v nich obstrukce. Tento stav je spojený se zánětem pdůdešek nebo emfyzémem (termín používaný pro abnormální rozšíření dýchacích cest na úrovni plicních sklípků, které je způsobeno destrukcí stěn těchto sklípků). Je to vleklé onemocnění, které se může nárazově zhoršovat. Dochází k tzv. akutní exacerbaci. Často je příčinou virová nebo bakteriální infekce. Léčba spočívá hlavně v podávání léků, které rozšiřují průdušky, potlačují zánět, usnadňují odchod hlenu, v případě bakteriální infekce také antibiotika. Součástí léčby CHOPN je také dechová rehabilitace a lázeňská léčba.