Zdravá bezinka neboli černý bez

Černý bez čili bezinka kvete právě v tomto období, tedy zhruba od května do července, téměř na každém rohu. Může vám připadat jako obyčejný plevel, ale to je velký omyl. Jeho květy hezky voní, je přínosný pro naše zdraví a navíc může představovat i nevšední lahůdku na našem stole.

Jídla z černého bezu skvěle chutnají, přitom dodají vašemu jídelníčku rozmanitost. Neváhejte a pusťte se do sběru bezových květů, je mnoho způsobů, jak je využít. Nejčastěji připravujeme bezinkový čaj, sirup, nebo letní limonádu, květy bezu se však dají také osmažit a občas tak nahradit běžné řízky.

Jak v těchto dnech nejlépe využít černý bez?

Květy černého bezu můžeme jednoduše nasušit pro celoroční přípravu čaje, nebo je použít čerstvé v mnoha obměnách. Sbírají se v plném květu, je dobré je v celku a opatrně odlamovat nebo ustřihnout. Černý bez je skvělý při nachlazení či snížené imunitě, při onemocnění dýchacích cest a zahlenění. Květy sbíráme nejlépe v poledne za slunečného počasí. Látky obsažené v květech prospívají také cévám a pomáhají při křečových žilách, hemeroidech a dalších cévních potížích. Bezový čaj pomáhá i při nevolnostech a kolikách, při migréně a menstruačních bolestech.

Připravte si Elixír života z černého bezu

Černý bez jako čaj, sirup i osvěžující limonáda

Bezový čaj připravíme z jedné polévkové lžíce sušených květů a čtvrt litru vroucí vody. Louhujeme 10 minut, scedíme a mírně vychladlý upíjíme. Bezový čaj můžeme dochutit medem.

Bezový sirup je skvělý pro přípravu horkých i studených, letních nápojů. Budeme potřebovat asi třicet celých velkých květenství, které zalijeme litrem převařené vychladlé vody a necháme 1 den macerovat. Přidáme dva citrony nakrájené na plátky a šťávu poté přecedíme a osladíme až 1 kg cukru. Krátce povaříme a poté plníme do lahví.

Limonáda z černého bezu je velmi osvěžující a pro tyto horké dny naprosto dokonalá. Svaříme 5 litrů vody s 1 kg cukru, po odstavení pak do vody přidáme 10 velkých květenství, a spolu s plátky ze dvou citronů macerujeme týden na teplém, nejlépe temném místě, ve sklenicích překrytých plátnem. Asi po týdnu limonádu slijeme do lahví, skladujeme v chladu a temnu.

Smažená kosmatice

Pokud jste o něčem takovém nikdy neslyšeli, mluvíme o smažených květech černého bezu v těstíčku. Výhodou tohoto lahodného pokrmu brzkého léta je především velmi rychlá příprava, žádné náklady a samá pozitiva pro naše zdraví. Z květů je potřeba před obalením a tepelnou úpravou jen odstranit stonky, které jsou mírně toxické.

Zdravý černý bez - co všechno ukrývá?

Černý bez obsahuje glykosidy, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, cholin, který se údajně v těle mění na látku s protirakovinnými účinky, dále pak barviva, pektin, vitamíny, minerály a stopové prvky - vápník, železo, hořčík, měď, fosfor, zinek apod. Nejčastěji se bez černý využívá při chřipkách a nachlazeních, dále pak při potížích s dýchacími cestami, při kašli, chrapotu či angíně. Pomáhá také léčit dnu a revmatismus, protože z těla odvádí přebytečnou kyselinu močovou. Dále se využívá při onemocněních ledvin a potížích s trávením, účinně upravuje krevní tlak.

10 nebezpečných chorob, které mohou začít chrapotem

Zdroj: Webozdravi.cz, Zdravota.flox.cz, Vitalia.cz

Foto: Pixabay.com

Zdravá bezinka neboli černý bez patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Alternativní medicína

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku