Řepík lékařský a jeho léčivé vlastnosti

Řepík lékařský je v oblasti léčitelství znám už od starověku. Nechával se vylouhovat v určitém množství vína a to pak získalo účinky působící proti průjmům. Používal se také při léčbě jater a sleziny. Dnes se tato vytrvalá vysoká bylina využívá všestranným způsobem k vnějšímu i vnitřnímu užití. Obsahuje především třísloviny, její nať je však bohatá také na silice, hořčinu a flavonoidy.

Co léčí řepík lékařský?

Je doporučován jako doplněk léčby při průjmech, zánětech sliznic, poruchách udržení moči, zánětu močového měchýře, chronických zánětech žaludku a dvanáctníku a jako kloktadlo při bolesti v krku a chronických zánětech horních cest dýchacích. Dále zvyšuje vylučování žluči a upravuje špatnou funkci jater a žlučníku. Některé z tříslovin spolu s flavonoidy se podílejí na choleretickém účinku a mírně tlumí křeče hladkého svalstva.

Řepík lékařský - vnější a vnitřní využití

Používá se vnitřně i zevně ve formě odvaru, ale dává se například i do mastí. Připravuje se také ve formě bylinného sirupu. Vnitřně se užívá při lehkých nespecifických průjmových onemocněních a zažívacích obtížích doprovázených nechutenstvím. Zevně se obvykle používá k obkladům a koupelím při lehkých povrchových zánětech kůže, drobných poraněních a hemoroidech. Přidává se i do relaxačních koupelí.

Příprava nálevu z řepíku lékařského k vnějšímu použití

Jednu až dvě polévkové lžíce usušené řepíkové natě zalijeme 300 ml vařící vody a necháme vylouhovat po dobu 20 minut v uzavřené nádobě. Poté scedíme a nálev můžeme použít k vlažným obkladům několikrát denně. Vlažný nálev je dále vhodný k výplachům a ke kloktání, pro výplachy nosní dutiny se používá zcela vychladlý. Připravuje se vždy čerstvý.

Příprava čaje z řepíku lékařského

Jednu čajovou lžičku zalijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 minut vylouhovat v uzavřené nádobě. Poté scedíme. Čaj se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Řepíkový čaj se pije teplý, 2 - 3 krát denně.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz, www.byliny.vitalion.cz

Foto: Pixabay.com

Řepík lékařský a jeho léčivé vlastnosti patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Alternativní medicína

  • David William 16.01.2017 21:01 Potřebujete naléhavou půjčku?

    Jsem Mr.David osobních Investment Management, legitimní a Uznávané dlužníci. Chci, aby tento prost…

  • Eva 16.01.2017 20:01 Krém/mast na ekzém

    Jestli stale jeste resiteproblem s ekzemem,mamreseni,ale je toho vice anemohu to tadyrozepisovat…

  • Mr.David 16.01.2017 08:01 Potřebujete naléhavou půjčku?

    Myslíte si, potřebují finanční pomoc, a nevědí, kam se obrátit, nebo komu věřit? Kontaktujte nás…

  • 15.01.2017 22:01 Poruchy štítné žlázy

    Doporučuji Vám přečíst tuto knihu: Jari Böhlerová: Zdravý v každém věku aneb Jak na prevenci.....…

  • marie stojkova 13.01.2017 11:01 Poruchy štítné žlázy

    Dobry den jsem furt u navena v noci jse dusim a kaslu musim hodne pit

Píšeme jinde
  • Recept na cibulačku s vínem krok za krokem

    Recept na cibulačku s vínem krok za krokem

    Recept na výbornou polévku, která v těchto mrazech zaručeně zahřeje. Základem je cibule, bílé víno a k podávání nesmí chybět bílá opečená bagetka a sýr. Uvaříme si ji krok za krokem.

  • Vaříme luštěniny

    Vaříme luštěniny

    Hrách, fazole, čočka, cizrna, ale také sója, vigna (naklíčené fazole mungo) či arašídy - to jsou luštěniny, zralá semena luskovin. Luštěniny tvoří základní součást zdravého jídelníčku. Dnes vám dáme tipy k jejich správné přípravě.



Zdravě.cz na Facebooku