zdroj: Shutterstock.com
Alternativní medicína

Prevence je základ : Echinacea a šípek pro posílení imunity v zimních měsících

Michaela Chylková
31.12.2020

Obranyschopnost organismu  nám pomáhá v boji proti většině onemocnění a zejména v chladném období je pravidelné posilování imunitního systému nevyhnutelné. Jak lze imunitu podpořit přírodní cestou? A po kterých bylinkách a rostlinách sáhnout?

Echinacea neboli třapatka nachová - ideální pomocník při nachlazení a chřipce

Echinacea byla používána již původními indiánskými obyvateli Severní Ameriky k léčbě bolesti zubů a krku, původně také k léčbě vztekliny a hadího uštknutí. Dnes je považována především jako prostředek k posílení imunitního systému, k podpůrné léčbě angíny i chřipky, užívá se také jako antiseptický prostředek proti zánětům všeho druhu. Rostlina je využívána celá, nejsilnější účinky má však kořen, poté květ a až nakonec listy. Kořen třapatky nachové se nejčastě sbírá na podzim, květ a list v období, kdy rostlina kvete. Z třapatky se také lisuje olej. Používá se čerstvá v podobě tinktury či silných kapek, případně ji lze nasušit a v zimních měsících si z ní připravovat chutný bylinný čaj. 

Echinacea pro naše zdraví 

  • posiluje imunitu
  • hojí rány a regeneruje pokožku 
  • má protizánětlivé účinky
  • aktivuje bílé krvinky a bojuje tak proti bakteriálním i virovým infekcím

Echinacea je netoxická, je však nutné být na pozoru při sklonu k alergiím a v těhotenství. Echinacea může způsobovat alergické reakce. Echinaceu bychom neměli užívat při leukémii, tuberkulóze, cukrovce, roztroušené skleróze, AIDS a při jakémkoli autoimunitním onemocnění

Šípek jako zásobárna vitamínů a minerálů 

Jestli se nějaká rostlina dá nazvat přírodním multivitamínem, je to právě šípková růže. Patří mezi největší zásobárnu vitaminu C, tělu dodá i vitamíny A, P, K, B a E, ale ani minerální látky nechybí. Tělu prospěje zejména zinek, draslík, fostor a hořčík. Šípky (plody šípkové růže) dozrávají na podzim, nejčastěji se sklízejí v září a říjnu. Plody se poté suší a používají zejména k přípravě šípkového čaje, případně se z nich vyrábí výborná šípková marmeláda, šípkový čaj či sirup, šípkové víno, šípkový likér, oblíbená je i šípková omáčka. 

Zajímavost k přípravě šípkového čaje: Šípky, které jsme použili na čaj, nevyhazujeme. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně, platí totiž, že 2. a 3. výluh je nejsilnější. Šípkový čaj je vhodný i pro dlouhodobé podávání. 

Plody šípku pro naše zdraví 

  • výrazně posiluje imunitu 
  • je výborným antioxidantem
  • napomáhá správnému trávení 
  • pečuje o nervový systém 
  • bojuje proti infekcím ledvin, žlučníku i dýchacího ústrojí
  • ulevuje od křečí při menstruaci
  • jeden z nejlepších přírodních léků proti paradentóze 
  • zvyšuje libido
  • šípkový čaj má močopudný účinek, působí proti ledvinovému písku a ledvinovým i močovým kamenům

Pro posílení obranyschopnosti se doporučuje také všestranně prospěšný Rakytník, o kterém se více dočtete v tomto článku 

Autor: Michaela Chylková

Jak se do Vánoc vyhnout vyčerpání, stresu a nemocem?
Bujará silvestrovská noc? Tipy, jak tělu ulevit při kocovině

Další články