Jím vědomě aneb na kvalitním medu záleží

Ochladilo se. Podzim je tady a pomalu se blíží zima. Jak se na ni správně připravit? Zásobou kvalitního medu. Proč? Myslíte, že není důležité, jaký med kupujeme? Med je také jednou ze surovin, kterou dáváme do našich žaludků. Stejně tak jako zvažujeme, jaké potraviny jíme, stejně tak zvažujme, jaký med konzumujeme. V každé potravině je energie, stejně tak v medu. Energie, kterou ovlivňuje mnoho faktorů.

Volíme zdraví

Patříte mezi ty, kteří si uvědomují, jak je příroda důležitá? Obzvlášť poslední dobou? Mezi ty, kteří období nemoci léčí raději přírodně, než aby chodili k doktorům a do lékárny? Mezi ty, kteří se rádi dozví něco nového a přehodní něco, co dělali dřív a díky novému náhledu, svůj přístup změní? Jestli se řadíte do této skupiny, tak tento článek je právě pro vás. :)

Stejný princip - ovoce a med z lokálních zdrojů

Doba se mění a stále více lidí si uvědomuje, jak české ovoce, zelenina a produkty jsou zdravé a cenné. Zahraniční produkty ztrácí vitamíny a enzymy, jelikož jsou sklízeny ještě nezralé, aby vydržely dlouhou cestu, případně jsou dlouhodobě skladovány. Stejně tak je tomu s medem.

V obchodech jsou dovozové medy

Medy prodávané v obchodních sítích jsou velmi často medy dovozové. Tyto medy obsahují nektar a medovici z cizokrajných rostlin, na které nejsme zvyklí. Je to něco, co je pro organismus nepřirozené. Naopak, pokud kupujeme med od včelaře, a nejlépe od včelaře z našeho okolí, dodáváme tělu potřebné vitamíny a enzymy. Ať už se jedná o medy tuzemské nebo dovozové, jsou zpracovateli smíchány ve velkých objemech, aby bylo dosaženo jednotné chuti a konzistence u všech prodávaných balení. Med ztrácí svou osobitou chuť a složení získané z dané lokality. Jeho původ je pro spotřebitele prakticky anonymní.

Příklad Původ: z EU, ze zemí mimo EU, v lepším případě Česká republika.

Proč med z našeho blízkého okolí?

Včely v našem blízkém okolí opylovávají ty samé rostliny, které obklopují nás, a tak nám předávají důležité vitamíny v jejich produktu - medu. Je to tzv. "přírodní" očkování pro náš organismus. Lžičkou medu denně se to může krásně zlepšit. A co děti? Především pro děti je místní med důležitý, jelikož děti si pak alergie vůbec nevytvoří. Je to přirozený koloběh, kdy včely sedají na rostliny v našem okolí. Pracují tam, kde žijeme, což se nám zpětně vrací jako takové přírodní antibiotikum.

Jaký med je nejlepší pro naše zdraví?

Ať je květový, lesní, pastový nebo druhový (akátový, lipový apod.), je to jedno. Důležité je, že je od včelaře. Proč? Včelař nepřidává náhražky a neupravuje med tepelně, tím pádem med neztrácí svou kvalitu jako je tomu u velkých obchodních řetězců, aby mohl být dlouhodobě skladován.

Podpora včelařů

Nejen že je lokální med dobrý pro naše zdraví, skvěle chutná a už se prostě nemůžeme odlepit, ale zároveň podporujeme českou ekonomiku. Podporujeme místního podnikatele a umožňujeme mu tak pokračovat dál v tom, co dělá. Mohli jste si všimnout, že moc včelařů obchod s medem přímo nemá, ale přesto jsou tu tací, kteří se o to snaží. Podpořme je v tom.

Poprvé u včelaře

Pokud jdeme za místním včelařem poprvé, dejme na dojem z jeho jednání nebo toho, jak je med zabalený. Poctivý včelař rád ukáže, kde včelky má a ochotně zodpoví zvídavé dotazy. Med má zabalený v nových sklenicích, které nebyly předtím použity, například k zavařování. Na etiketě má uvedený druh medu, obsah balení a svůj kontakt.

Farmářské trhy

V případě, že nemáme možnost obrátit se na včelaře v okolí, alternativou může být nákup medu na farmářských trzích. Často se jedná o přeprodej, proto už je na zvážení, zda nákup uskutečníme či zajdeme ke svému včelaři.

Čím nám pomáhá med? Více v článku

Zdroj: Včelárium

Foto: Pixabay.com

Jím vědomě aneb na kvalitním medu záleží patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Alternativní medicína

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku